: Upoznajmo svet:

naslovna strana >> aktivnosti

 

Projekat "Upoznajmo svet"- Jasna Perić, profesor geografije:

 Cilj projekta zamišljen je kao ideja  proširenja znanja  učenika o pojedinim regionima naše zemlje i sveta, zaživela u prošloj školskoj godini. Usled nedostatka adekvatnih udžbenika javila se potreba za svestranijim i kreativnijim izučavanjem država i naroda. Odabir tema vrše učenici. Priprema i realizacija časa je timska. Teme često izlaze iz okvira udžbenika, te su učenici angažovani na pribavljanju građe u ambasadama i konzulatima. Projekat obuhvata predstavljanje osnovnih fizičko-geografskih  karakteristika kontinenata,država i regija (položaj, prostiranje, reljef, hidrografija, klima, biljni i životinjski svet, stanovnistvo, regija, kultura, obrazovanje i sport). Sva izlaganja prati nacionalna muzika određene zemlje.

 Aktivnosti:

      27.9.2002. Mađarska

      4.10.2002. Vojvodina

      4.11.2002. Poseta izložbi “100 najvažnijih kineskih arheoloških otkrića u XX veku” u galeriji "Progres".

      23.11.2002. Učešće na takmičenju "Zdravo Evropo "

                                       Učesnici : Labus Marko IV1

                                                     Žarković Petar IV1

                                                     Livada Nikola III5

                                                     Jeremić Marija III2

 

 

Javni čas učenika III-1 razreda:

Mađarska

U pripremi časa koji je trebalo da pomogne potpuniji doživljaj ekskurzije trećeg razreda, učestvovao je i gospodin Laszlo Hegedus, savetnik Ambasade Republike Mađarske. On nam je prikazao film o Budimpešti i Mađarskoj i poklonio CD sa istorijom Sentandreje, klasičnom i nacionalnom muzikom Mađarske, kao i brojne brošure o ovoj zemlji.

O položaju, prostiranju i fizičko- geografskim karakteristikama Mađarske govorili su nam Zoran Krneta i Aleksandra Milić, a o čuvenom jezeru Balaton Mina Damnjanović.

Taktovi mađarskog čardaša upotpunili su priču Aleksandre Petrovski o naseljavanju, istoriji i razvoju ove panonske zemlje, a demografske karakteristike predstavile su nam Ivana Rajlić i Jelena Radosavljević.

Dvomilionsku Budimpeštu i njene znamenitosti (Trg heroja, bazilika Sent Ištvana, Kraljevski parlament, Ribarska kula, Matijaševa katedrala, brdo Gelert, Citadela, Eržebet most, Margaritino ostrvo, pravoslavna opština... ) istinski impresionirane, predstavile su nam Milica Pejović, Milena Marković i Iva Cvetić.

Nekada je Mađarska predstavljala utočište za hiljade Srba koji su bežali pred najezdom Turaka. Podunavski gradić Sentandreja u to vreme naseljavalo je oko 30.000 Srba. Danas ih ima oko pedesetak. Blagoveštenska i Saborna crkva samo su deo sačuvane kulturne baštine našeg naroda u novoj postojbini. o tome su nam govorili Marko Stanojević, Milena Škaljac i Jovana Obradović.

Veoma zanimljivo i duhovito, priču o Mađarskoj upotpunila nam je Aleksandra Grbović, govoreći o kulinarskim majstorijama poznatih gurmana.

Detaljno, nadahnuto, o uspesima Mađara u kulturi, umetnosti i sportu, govorio nam je Nemanja Popović.

Času je prisustvovala i Agnes Tomka, PR Ambasade Republike Mađarske.

 

Javni čas učenika II-4:

 Vojvodina

 Đačke ekskurzije predstavljaju najlepši deo školovanja. Druženje i dobar provod možda jesu najbitniji, ali je važno da se nešto sazna o mestu koje se posećuje. Sa tom idejom organizuju se javni časovi geografije.

Osnovne karakteristike panonske ravnice otkrili su nam učenici: Slavica Višković, Mirko Nešović i Jovana Atanasković. O naseljavanju Vojvodine, istorijskim i demografskim promenama, koje su rezultat današnjeg etničkog šarenila ove oblasti, upoznala nas je, uz zvuke tamburice u pozadini, Jelena Ivanović.

Ivana Bajčeta predstavila nam je zamak Bogdana Dunđerskog, istorijat porodice Dunđerski, kapelu Sv. Đorđa i slike Uroša Predića koje se nalaze u ovom čudesnom bečejskom dvorcu. Stihove jedne od najlepših pesama srpske književnosti, Santa Maria della Salute, Laze Kostića, romantičara, čudaka i jednog od najobrazovanijih ljudi svog vremena, govorio je Marko Rajčić. Laza Kostić je, zbog svojih veza sa ovom plemićkom porodicom, i velike i beznadežne ljubavi prema Lenki Dunđerski, uvek dovođen u vezu sa istorijom dvorca.

O prošlosti i sadašnjosti Sombora, severnobačkog gradića sa bogatom istorijom i značajnim za našu kulturu stanovnicima, kao što je čuveni pisac Veljko Petrović, govorio nam je Nikola Grubišić. Za posetu galeriji Milan Konjovića zainteresovao nas je pokazivanjem reprodukcija najlepših slika ovog čuvenog slikara.

Sliku o Subotici, bačkom gradiću s početka XVII veka, dala nam je Jelena Dančetović. Atraktivnost čuvenog Palićkog jezera, 8 km udaljenog od Subotice, sa toplom jezerskom vodom i muljem bogatim mineralnim materijama, dočarala nam je Nevena Zgorelac. Nešto više o Zobnatici, hipodromu, školi jahanja, fijakerima i lovačkim kočijama saznali smo od Sanje Tepavac.

 

    Takmičenje:

 U organizaciji delegacije Evropske komisije u SRJ i Ministarstva prosvete i sporta održano je 23. 11. 2002. takmičenje pod nazivom Zdravo, Evropo ( Hello Europe ). Od 163 škole u Srbiji ekipa Šeste beogradske gimnazije osvojila je I mesto u Beogradu i III mesto u Srbiji osvojivši 74 od mogućih 77 poena. Ekipu predvođenu profesorkama Jasnom Perić i Milkom Ekmedžić činili su učenici IV-1 Petar Žarković i Marko Labus, Nikola Livada, učenik III-5 i Marija Jeremić, učenica III-2 razreda. Drugi krug takmičenja o poznavanju evropske kulture i civilizacije održaće se 14. 12. 2002. godine.

 

 

>> nazad na aktivnosti