: Gde i kako : Kratak istorijat : Izveštaj o radu u  I polugođu : Izveštaj o radu u šk 2001/2002 : Školski objekti : Planovi : Godišnji program : Profesori : Bibloteka :

naslovna strana >> o školi 

Gde i kako:

 

  Šesta beogradska gimanzija nalazi se u ulici Milana Rakića br. 33,  kod Liona, opština Zvezdara, u neposrednoj blizini Zvezdara teatra.

  Do škole se stiže sledećim linijama gradskog prevoza: 5, 7,14, 28, 40, 76, 99, 305p, 309p.

  U Šestoj beogradskoj gimanaziji postoji po 3 odeljenja drštveno-jezičkog smera i 6 odeljenja prirodno-matematičkog smera za svaki razred. U školskoj 2002/2003. godini otvoreno je  5 odeljenja prirodno-matematičkog i 4 odeljenja društveno-jezičkog smera.  Rad u školi organizovan je u 2 smene:  u jednoj smeni nastavu pohađaju učenici I i III razreda, a u drugoj učenici II i IV razreda. Obavezno je učenje engleskog jezika  i jednog od sledeća tri: ruskog, nemačkog ili francuskog. Nastava u prepodnevnoj smeni počinje u 7:45, a u popodnevnoj u 14:00 časova.

  U našoj školi  ćete steći zaista dobru osnovu za dalje školovanje. Možda je i nepotrebno naglašavati da su naši učenici redovno među prvima na rang-listama za upis na fakultete. Veliki broj njih je postigao značajne rezultate u svojoj struci. U našoj školi podstiče se sloboda mišljenja, kao i rad po najsavremenijim metodama. Ukoliko posedujete talenat, upornost, želju za maksimalnim rezultatima  svog rada, onda je Šesta beogadska gimnazija pravo mesto za vas.

 

 Adresa: Milana Rakića 33, Beograd (Zvezdara).

 Telefoni:

             Direktor - tel/fax 2411-734

             sekretarijat - 2412-682

             zbornica 412-686

             računovodstvo 3809-363

             pedagoško-psihološka služba 3809-364

 

 E-mail adrese : uprava@VIgimnazija.edu.yu (uprava skole),

                      swt@VIgimnazija.edu.yu (ekipa koja radi sajt).

"© 1998-2002 Contrast PlanPlus. Sva prava zadrzana"

Kratak istorijat :

    Ukazom Ministra prosvete Kraljevine Jugoslavije od 19. oktobra 1933. godine, osnovana je Šesta muška gimnazija koja od 1935. godine radi kao mešovita gimnazija, da bi od 1937. postala Šesta muška sa 1850 učenika i 75 profesora. Istorijski događaji nisu dozvolili tadašnjim đacima da se usele u novu školsku zgradu koja je počela da se gradi 1939. godine na mestu gde se škola danas nalazi.

  Od 1942.  do 1945. godine u zgradi škole nalazila se okupatorska vojna bolnica, da bi se kasnije, posle oslobođenja, u njene prostorije uselio Štab V krajiške divizije.

  Posle II svetskog rata škola otvara svoje učionice i kabinete đacima, u prvo vreme VI muškoj i III ženskoj gimnaziji, kasnije se u njoj obrazuju đaci VII i IX beogradske gimnazije, koje su 1958. godine spojene u VI gimnaziju - autonomnu pedagošku organizaciju.

  Poseban identitet školi davale su aktivnosti u dramskom stvaralaštvu, najbolji hor u Beogradu šezdesetih i sedamdesetih godina, vajarski atelje, prva đačka zadruga u beogradskim srednjim školama, kao i zavidni rezultati u obrazovnom procesu

ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN :

 Uključujući se u reformske tokove, prionuli smo na školsko razvojno planiranje!

IZVEŠTAJ O REALIZACIJI GODIŠNJEG PROGRAMA RADA ŠESTE BEOGRADSKE GIMNAZIJE U ŠK. 2002/2003. GODINI :

 Pogledajte šta smo uradili u prvom polugođu...

IZVEŠTAJ O REALIZACIJI GODIŠNJEG PROGRAMA RADA ŠESTE BEOGRADSKE GIMNAZIJE U ŠK. 2001/2002. GODINI :  

 Pogledajte šta smo uradili prošle godine...

 

Školske prostorije :  

   U Šestoj beogradskoj gimnaziji postoji 45 učionica, od čega  36 univerzalnih, uglavnom klasično opremljenih. Devet prostorija je specijalizovano za određene oblasti nastavnog rada: kabinet za biologiju, hemiju, računarstvo i informatiku, likovnu umetnost, fiziku i geografiju. U medijateci i kabinetu muzičke umetnosti dostupno je korišćenje audio-video tehnike.

 Tokom letnjeg raspusta obavljeni su mnogobrojni poslovi u cilju poboljšanja uslova rada, renoviran je veliki broj prostorija. Budući da školu pohađa hiljadu sto osamdeset  šest učenika, razumljiva je potreba za velikim brojem objekata za fizičke aktivnosti. U skladu sa našim mogućnostima potrudili smo se da obezbedimo učenicima dve fiskulturne sale, terene za odbojku i košarku kao i izuzetno opremljen univerzalni teren. Prostorije za osoblje su zaista brojne, čak sedam namenjeno je profesorima, dok u ostalim svoju dužnost obavljaju direktor, pedagog, psiholog i administrativni radnici.

 Tabelarni pegled školskih prostorija.

 

Panirani radovi na školi :

  Šesta beogradska gimnazija ima projekat uređenja školskog dvorišta. U narednom periodu planirana je izgradnja sportskih objekata u školskom okruženju:

  • teren za rukomet

  • teren za odbojku

  • atletske staze

  • dodatni objekti

 Sredstva sa izvođenje radova su uglavnom obezbeđena, ali postoji problem u vezi sa školskom fasadom (sa unutrašnje strane zgrade) koja je ruinirana i predstavlja opasnost po učenike i profesore.

 Potrudićemo se da i ovaj problem rešimo u što kraćem vremenskom periodu i našim učenicima obezbedimo bolje uslove kako bi što kvalitetnije provodili svoje slobodno vreme. 

 Pogledajte arhitektonsko rešenje sa uređenje školskog dvorišta.

 

Godišnji program rada škole :

 Izabrali smo najzanimljivije delove

Profesori i ostalo osoblje :

 I pored teškoća koje su u poslednje vreme  bile brojne, Šesta beogradska gimnazija je uspela da zadrži titulu elitne škole. U tome smo uspeli zahvaljujući radnicima škole, od kojih čak 74 ima visoku stručnu spremu. Osamnaest posto profesora je tek na početku svoje karijere.

  Pogledajte spisak zaposlenih u našoj školi

 

Biblioteka :

Stranice života pišu romani

Plodno tle kulturne riznice i duhovnog uzvišenja jeste biblioteka. Biblioteka u našoj školi broji 20000 knjiga. U poslednje tri godine kupljeno je 550 knjiga.

Mahom su to stare knjige, prevučene godinama, koje samim svojim pohabanim koricama kazuju da su bile voljene, da je svetlost davno minulih vremena upravo ispod, a ne na njenim koricama.

         Naša biblioteka je najveća od svih biblioteka srednjih škola u Beogradu. Poseduje najveće enciklopedije: Kompletna Britanika, Velika Sovjetska i Larus.

Ona je mesto koje je po svim svojim vrednostima neprocenjivo, gde se sklapaju najbolja prijateljstva sa junacima  knjiga, gde ne postoji splet kultura, nego su svi spojeni u jedno.

I  kad se putevi vekova ukrste i danas ne bude više ličilo na sutra, tad ostaje neprolazna vrednost njenog veličanstva biblioteke. 

Pogledajte izveštaj o broju pročitanih knjiga po odeljenjima i spisak najčitanijih knjiga

>> nazad na početnu stranu