naslovna strana >> aktuelno

Postavili smo novi sajt.

Još uvek je u fazi testiranja, ali na njemu su svakako sveže vesti!

Pogledajte ga i pošaljite nam svoje mišljenje, predloge, priloge...

 
Kojekude Srbijom

Hristos Vaskrse, ja sam Raša Popov i slučajno sam rođen u Mokrinu. Današnje ekskurzije idu u Atinu, Rim, Pariz... Ja sam polaskan što ova ekskurzija ide u Mokrin.

A znate li kojim jezikom govoridu Mokrinčani? Zamerili su im što završavaju reči sa "idu" pa sad govoru...

Ovim rečima je čika-Raša počeo svoju besedu na našem prvom putovanju u okviru projekta "Kojekude Srbijom". Prvo od desetak planiranih putovanja bilo je za Mokrin. Išli smo na čuvenu "Tucijadu". Svetsko takmičenje u "tucanju" uskršnjim jajima bilo je samo povod da ekipa od četrdesetak učenika i sedam profesora otputuje u ovo po mnogo čemu zanimljivo banatsko selo. Projekat obuhvata skoro sve sekcije koje postoje u našoj školi a ekipa koja je putovala sastoji se od predstavnika svih sekcija. Njihov zadatak je bio da "na terenu" prikupe što više podataka o mestu i ljudima, što će kasnije, sa ostalim članovima svojih sekcija da proučavaju i obrađuju.
 

Najpre su nas primili u osnovnoj školi "Vasa Stajić", uz bogato posluženje.

Podeljenim u sekcije, njihovi nastavnici su nam ispričali osnovne geografske, istorijske, biološke i ekološke, muzičke... odlike ovog zanimljivog mesta, jedne od 20 stanica "Orijent ekspresa" gde "bika pije vode": staništu jedinstvenih ptica i biljaka, nalazištu nafte, mestu iz kojeg su potekli mnogi nadaleko poznati ljudi.

Etno sekcija je Mokrinčanima poklonila vezeni uskršnji kolaž.

 

Šta smo još videli?

Crkvu, muzej, muzičku kuću, etno kuću, salaš, mlekaru, takmičenje-tucijadu, vašar na glavnoj ulici, most "devet grla"...

Ovi ljudi, ponosni na svoje slavne sugrađane, bogatu istoriju, dve reke koje protiču ispod istog mosta, ali u suprotnim smerovima, učinili su da etno, geografska, istorijska, hemijska, biološka, muzička, likovna, fotografska, psihološka, računaska i novinarska sekcija ponesu dovoljno materijala koji će, kad ga budemo obradili posle raspusta, biti dostupan na ovim istim stranicama

 

Da se ne bi ogrešili o nekoga koga bi nehotice izostavili iz nabrajanja, jer je utisaka zaista previše za jednu kratku vest, kakva bi trebalo da bude ova, nećemo navoditi imena, samo ćemo se zahvaliti svima: direktoru škole i nastavnicima, đacima, svešteniku, profesoru, harmonikašima, baki koja nam je dala pečenje i kolače kad smo joj fotografisali dvorište, ljubaznim Mokrinčanima koji su nas dočekali još na ulazu u Mokrin,  pokazali most... (i sigurno smo nekoga još zaboravili)

 

Kiša koja nije prestajala da lije nije mogla da pokvari raspoloženje ni utiske koje smo poneli odande, osim što nas je sprečila da vidimo retke ptice i naftne bušotine.

 

 

I kao što je čika-Raša rekao "Ovaj autobus vam mnogo brzo ide, ceo Zrenjanin mi se stopio u jednu sliku", mi kažemo "Ovaj dan je mnogo brzo prošao, ceo Mokrin nam se stopio u jednu sliku: sliku srdačnih, velikodušnih, gostoljubivih domaćina, koji su se svim srcem potrudili da nas što bolje ugoste"

 

 

A mi ćemo se truditi da stotine fotografija, sate video i audio snimaka i pune sveske beleški pretvorimo u zanimljiv putopis, pa da idemo dalje, kojekude zemljom Srbijom...

 

 

Pismeni zadaci iz matematike (vest postavljena 4.4.2004.)

U ponedeljak, 5.4.2004. godine učenici prvog razreda društveno-jezičkog smera i učenici trećeg razreda prirodno-matematičkog smera imaće pismene zadatke iz matematike kod profesorke Ljubice Bokšan.

Zahvaljujući ljubaznosti profesorke Bokšan, možete već danas pogledati zadatke:

Prvi razred

Treći razred

Debatni klub

U petak, 20.2.2004. u 19h održana je debata sa temom "Bauk feminizma".

Specijalni gost bila je mr. Isidora Bjelica.

Moderator Tijana Perić, III1

Zahvalnica opštine Zvezdara

Na osnovu uspeha škole u oblasti nastave, demokratizaciji rada škole, učešću u reformi obrazovnog sistema, doprinosu škole u saradnji sa lokalnom zajednicom i školama u okruženju (Engleska, Makedonija, Slovenija), a naročito zbog izuzetnog zalaganja i uspeha u vannastavnim aktivnostima i prijema škole u UNESKO-vu mrežu škola, Skupština opštine Zvezdara dodelila je 13.2.2004 ZAHVALNICU našoj školi kao najboljoj školi na opštini Zvezdara.

 

 
UNESCO - Program pridružnih škola

U program pridružnih škola uključeno je više od 5000 škola iz 154 zemlje. U nekim zemljama uključeno je preko stotinu škola (Filipini-183,Tajland-102,Čad-100,Francuska-104,Italija-172,Španija-118,Argentina-110)

Cilj programa pridružnih škola:

 -razvoj međunarodnog razumevanja kroz izučavanje istorije i kulture drugih naroda, i zučavanje pitanja vezanih za životnu sredinu, poštovanje ljudskih prava i demokratije

 -pridružne škole reprezentuju obrazovni sistem svoje zemlje i otvorene su za inovacije, eksperimente i brzo reagovanje na novoponuđene sadržaje.

Među prvim gimnazijama, ušli smo u program pridružnih škola UNESCO–a, (Associated School Project-ASP). Projekat kojim smo konkurisali zove se LICE BILjKE-MOJE LICE, autori projekta su Sonja Žarković, školski pedagog,  Olgica Rajić, profesor srpskog jezika i književnosti, Jasmina Mesaroš, kustos-botaničar (đački roditelj), kordinator: Sandra Plazibat

Sonja Žarković o prijemu naše škole u UNESCO kaže:

''U osmu deceniju postojanja ulazimo i sa priznanjem koje smo dobili pre nekoliko dana. Postali smo uneskova škola što nas obavezuje da razvijamo kulturu mira i tolerancije među mladima kod nas i u svetu. ''

Započeli smo međunarodnu saradnju, ušli u proces školskog razvojnog planiranja  i počeli da školu pretvaramo u pravu uneskovu školu. Razvijamo aktivnosti koje profesore, učenike i roditelje povezuju u zajednički život. Školu povezujemo sa okruženjem, kulturnim i stručnim institucijama.

 

15 januara  u gradskoj skupštini zajedno sa još 5 škola iz zemlje, našoj školi je svečano uručena povelja UNESCO-vih ASPNET škola. Tom prilikom smo prezentovali aktivnosti škole i na najbolji način pokazali razloge zbog kojih pripadamo porodici škola koje u svom radu pored postignuća neguju i kulturu mira, tolerancije i saradnje sa školama u svetu.

 

 
Cator Park School for Girls

Od 13. do 16. januara 2004. naša gošća bila je direktorka škole Cator Park School for Girls, gospođa Maryl Davies. Posetu je organizovao Britanski savet. 12 beogradskih škola je ovom prilikom dobilo nove prijatelje iz Londona.

Sličice iz Engleske:
 

Ovako je bilo kod nas:

 

HEMIJSKA SEKCIJA

U našoj školi, od prošle godine počela je sa radom hemijska sekcija koju vodi profesorka Šeste, Dobrila Milutinović.

Dve glavne aktivnosti kojima se bave članovi sekcije su: izrada mirisnih sveća i kozmetički deo u koji spada proizvodnja  različitih kozmetičkih preparata.

 

Za prvi deo zadužen je ucenik IV/5 Uroš Čakar a za drugi  maturantkinje Sandra, Ana i Sanja. U radu sekcije angažovani su i učenici mlađih razreda.

Kozmetički proizvodi prave se po starim i proverenim receptima i svi su na bazi prirodnih sastojaka koji se izdvajaju u obliku ulja iz posebnih biljaka u našoj laboratoriji.

Pošto je rad zasnovan na ekstrakciji eteričnih ulja biljaka sa "DASSUB"-om saradjuju i članovi biološke sekcije koju vodi profesorka Jasminka Bašić. Može se reći da biološka i hemijska sekcija zajedno čine "DASSUB".

Sa porastom broja proizvoda došlo se na ideju da se osnuje mala školska zadruga koja će se osim proizvodnjom, baviti i prodajom svojih proizvoda, a dobijena sredstva će se uložiti u nabavljanje potrebnih sirovina za kabinet.

Proizvodi se uvek mogu nabaviti u laboratorijskom kabinetu, ali prva zvanična prodaja i izlaganje svih proizvoda obaviće se poslednje nedelje pred Novu godinu u holu škole.

Tim povodom pozvamo sve koji su zainteresovani da dođu i kupe neki od naših proizoda. Sigurno se neće pokajati (kvalitet je zagarantovan).

 

10. decembar Dan ljudskih prava

U sredu, 10. decembra u 19 sati u dvorani Studentskog kulturnog centra održana je Svečanost povodom Dana ljudskih prava i otvaranje izložbe foto-dokumentarnog stvaralaštva mladih "Ovo sam ja, a ko si ti?" iz Preševa, Sombora, Novog Pazara, Užica i Beograda.

Izložba je rezultat jednogodišnjeg istraživačkog rada mladih u prezentovanju bogatstva i složenosti međunacionalnih veza u prošlosti i sadašnjosti.

 Na svečanosti su govorili:

  • Vesna Golić, direktor Grupe 484

  • Laurie Wiseberg, šef misije Visokog komesarijata za ljudska prava UN za SCG

  • Mauricio Massari, šef misije OEBS-a u SCG

  • Tatjana Papić, Beogrski centar za ljudska prava

  • Francis O'Donnell, šef Programa za razvoj UN

  • Geoffrey Barrett, šef delegacije Evropske komisije za SCG

  • Mileta Prodanović, slikar i pisac, ispred umetničkog tima projekta

 Organizatori: Grupa 484 i Kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava

 Podržali: Misija OEBS-a i Delegacija Evropske komisije u Srbiji i Crnoj Gori.

 

Beogradski deo tima činilo je 15 učenika naše škole.

Više o tome od prošle godine

i ove godine

 

 

 

Đački parlament

Očekujemo informacije...

Međunarodni dan Tolerancije, 16.11.

Ovaj datum smo obeležili tribinom na kojoj su gosti i sagovornici bili: gradonačelnica Beograda, gospđa Radmila Hrustanović i predsednik opštine Zvezdara, gospodin Petar Moravac i sekretar "prijatelja dece Zvezdare", gospođa Vesna Popović.

Izveštaj

 

 
GOSTOVANJE NA RADIJU

5.11.2003. sadašnji i bivši učenici bili su gosti emisije "Tajni prolaz" na prvom programu Radio Beograda. Povodi su bili multimedijalni CD "Kako su stripovi pobedili knjige?" by Prisiljeni maturanti studios & profani interactive i naš jubilej.

Evo kako izgledaju "mali ljudi iz radija":

 

 

 

 

 
MONOGRAFIJA ŠKOLE

Pozivamo sve bivše đake, profesore, njihove potomke i rođeke da nam pomognu u prikupljanju materijala za izradu monografije škole povodom sedamdeset godina njenog postojanja.

Sve fotografije, stara svedočanstve, tekstove, izveštaje, koje ne žalite da ostavite školi trajno, mi ćemo fotokopirati ili skenirati i vratiti!

Ako imate nešto zanimljivo što bi pomoglo izradu monografije, obratite se Direktoru škole na 2411-734

 

Kako su stripovi pobedili knjige?

Ove školske godine u Šestoj, pod okriljem Ministarstva prosvete i sporta republike Srbije, njegovog sektora za razvoj obrazovanja i međunarodnu prosvetnu saradnju,  i Svetske Banke realizuje se projekat Kako su stripovi pobedili knjige?

Projekat je u toku prošle školske godine usvojio školski razvojni tim.

Opšti cilj projekta  je usmeravanje nastave na strategiju učenja koja podrazumeva interaktivne procese između profesora, učenika i multimedijalnih izvora znanja.

U okviru projekta 60% profesora naše škole pohađa obuku osnovne računarske pismenosti i primenu računarske tehnologije u nastavi (neinformatičkih) predmeta, kao i odgovarajuću pedagošku obuku. Po završenoj obuci pet specijalizovanih kabineta će biti opremljeno multimedijalnim kompletima a timovi  (organizovani po nastavnim oblastima) profesora i zainteresovanih učenika će zajedno pronalazati i pripremati multimedijalni materijal koji će se koristiti u nastavi.

Link samo za profesore ŠESTE

 

PROSLAVA 70. GODIŠNJICE NAŠE ŠKOLE:

19. OKTOBRA 2003. GODINE NAVRŠILO SE SEDAMDESET GODINA OD OSNIVANJA NAŠE ŠKOLE.

OVAJ ZNAČAJAN DATUM OBELEŽILI SMO  NA ZANIMLJIV NAČIN. POGLEDAJTE!

 

Ekskurzije

Poslednje nedelje septembra svi razredi su išli na svoje ekskurzije.

Očekujte na ovom mestu uskoro priče i slike sa tih ekskurzija!

(Čim novi članovi SWT-a urade svoje prve zadatke)

 

Radi lakšeg snalaženja sve vesti i izveštaji sa akcija vezanih za prethodne dve školske godine

(od kad postoji ovaj sajt), u nepromenjenom obliku su prebačeni u arhivu, gde ih mozete pogledati.

Arhiva vesti za školsku 2002/2003 godinu
 

Arhiva vesti za školsku 2001/2002 godinu
 

>> nazad na početnu stranu